Морис Метерлинк

Морис Метерлинк
Граф Морис Полидор Мари Бернар Метерлинк (на френски: Maurice Polydore Marie Bernard Maeterlinck) е белгийски драматург, поет и есеист. Той пише на френски език, а стиховете и пиесите му са типични за символизма. През 1911 г. Метерлинк получава Нобелова награда за литература.

Морис Метерлинк е роден през 1862 г. в Гент в богато френско говорящо семейство. Още докато учи той започва да пише стихове и кратки романи, които по-късно унищожава и от които са запазени само отделни откъси. Известно е, че Метерлинк е бил много склонен да използва метафори и подтекстове в своите произведения. Затова в началото той пише предимно приказки и пиеси. Героите му общуват помежду си с кратки, но много просторни и смислени фрази. 

През 1914 г. Римокатолическата църква включва всички негови произведения в Индекса на забранените книги.

От 1885 до 1918 г. има връзка с певицата Жоржет Льоблан, а през 1919 г. се жени за Рене Даон. През 1930 г. купува замък в Ница, където живее през следващите години. През 1932 г. е обявен за граф от белгийския крал Албер I.

Метерлинк е написал много метафорични кратки истории, които са включени в неговите колекции. Това са „Съкровището на смирените“, „Мъдростта и съдбата“ и „Животът на пчелите“. В последното, например, суетният човешки живот се сравнява с живота на пчелите.

Морис Метерлинк умира в Ница през 1949 г.

Книги от този автор

Намерен 1 продукт
Сортирай по:
Категории
Намерен 1 продукт