Афоризми за Нищото - Елеазар Хараш

Код на продукта:   В наличност

10.50 лв. 14.00 лв.

Крайна цена с ДДС


- +
Поръчай Поръчай Изпрати запитване Добави в любими


Безплатна доставка

Безплатна доставка

за книги над 100 лв.
Бърза обработка

Бърза обработка

на поръчките
Книги с кауза

Книги с кауза

Даряваме част от приходите
Доставките се извършват със Speedy до офис или адрес на получателя.

Книгите се доставят в срок от 1 до 3 дни.

Можете да платите чрез наложен платеж, MyPOS или по банков път.
 
УЧЕНИЕТО ЗА НИЩОТО

1. В Нищото общуването е Дух с Дух, което означава, че тук Истината е абсолютно чиста и съхранена. Тук не се общува със слово, словото е пречка.

2. В Нищото няма обяснения и понятия и няма способ за изразяване. Тук ти просто живееш в същността.
Преди да продължа, ще вмъкна само кои живеят в същността. Всички ученици, които са стигнали в развитието си до менталния план (четвъртия план, четвъртото поле), не живеят в реалността, дори и да имат много положителни мисли, дори да са големи оптимисти, те не са духовни. Никой в четвъртия план не може да бъде духовен. Истинската духовност, истинският ученик се намира в петия план, причинния свят. Това е светът на душата. Само в петия план можем да говорим за духовност и за будност, защото те са тясно свързани. В шестия план вече няма ученик, има Син Божий (съвсем друга мярка). За седмия план няма сега да говорим. След време ще се спрем и на този въпрос. На края на годината ще говорим повече за тези мерки. В седмия план няма и Син Божий, тъй като там сливането е тотално и дори и служенето е излишно.

Истинският окултен ученик вече има нова мярка и той не се стреми към себепознание, а към познаване на Учителя, защото ако постигне себепознание, това е само петият план – вярно е, че това е един много хубав живот; вярно е, че ще черпи от душата си хиляди години, от нейните богатства; вярно е, че ще живее в блаженство. Обаче ако това е неговата цел, той ще изпусне да познае нещо по-дълбоко, което се намира в Учителя, в седмия план. Ще изпусне шестия, ще изпусне и седмия план и ще загуби нещо много ценно, така както много са загубили поради това, че основната им цел е била себепознание.

3. Когато пред тебе стои човек, който е познал тайната на Нищото, всички разговори и въпроси се обезличават, защото Духът не е място, при което можеш да говориш. Тук ти трябва тотално възприемане. Тук ти трябва абсолютен молитвен дух, молитвено състояние на високо ниво, което е всъщност сърцевината на ученичеството.

4. В Нищото няма вълнения и безпокойство. Например дали ще разбереш една идея, например идеята Бог, няма значение и няма никаква нужда, защото Духът се слива с Духа и Словото изчезва. Тук Словото вече не е Бог, тук се явява нещо Първично. Тук Духът разговаря с Духа, като му предава Откровение, но не Слово. Това е съкровеното в живота. Само Откровение, но то не стига до изразяване в Слово.

5. Една от тайните на Нищото и на седмия план е тази, че тук всички стремежи умират. Ето защо много хора се плашат от това поле. Тук има такава съкровена пълнота, че стремежът е отнет, абсолютно излишен. Тук няма какво да се търси, защото търсещият се е слял със свещената Тайна на Живота.

6. Понеже Нищото е голяма дълбочина на живота, ние го наричаме небитие. Означава несъществуване. Но Учителят казва, че точно това е великата Реалност.

Само ще вмъкна. В шестият план, където се намира Синът Божий, има съществуване. В седмия план няма съществуване. Синът Божий се разтваря тотално в свещената тайна на Нищото. Разбира се, има едно изключение. Ще ви го кажа между другото.

Ако този Син Божий иска много да помага на хората и ако съхрани в себе си изключително мощно желание да се върне обратно след време и да помага на хората, самото това желание ще му запази менталното тяло. Това е мярката да се запази менталното тяло, да не се разтвори напълно и след време ще слезе, за да говори от името на Словото на тези, които обича, и на тези, на които иска да служи. Но ако се откаже от менталното си тяло, ако няма такова силно желание, ако желанието му е средно, няма да се получи, ще се избира друг, който трябва да слезе да помага. Но при изключително желание тялото се запазва. След време ще говорим повече за тези неща.
За да влезеш в несъществуване, самият ти трябва да си дълбок. Иначе ще останеш да живееш в своя ум, а за ума Нищото е пропаст. И умът трябва да се върне обратно назад.

7. В тайната на Нищото няма нито Бог, нито Син, нито Майка. Никакво преживяване, нито наука и религия. Всички тези неща са до менталния свят. Всички тези неща са на нисше поле, на менталния свят. Затова ви казах, че ученик, който живее на менталния свят, може да е много голям оптимист, но той не е истински буден, защото просто не е духовен. Духовността не е дадена на менталния свят. Тя започва от причинния свят нагоре, т.е. когато ученикът се научи да живее изцяло в душата си. Оттам нататък започва истинската духовност и будност.
Значи всички тези неща са до менталния свят и частично по отражение докосват петия план, но само частично и като отражение. Защото тук в съкровеното няма думи, няма слово, словото е преграда.

8. В Нищото няма свят, няма Творец и Създател. Когато достигнеш до тази Тайна на Живота, има само безмълвна пълнота. А що се отнася до Самадхи, то е само съзиране. В Самадхи има само съзиране на тази тайна, а не познаване. Но това съзиране в Самадхи е толкова грандиозно, че човек просто онемява и преобразява тотално целия си живот – коренно преобразяване. Той разбира от опит, че не може да изрази Неизразимото. При Самадхи става сливане с Нищото и самият Посветен става тайна, защото става носител на Нищото. Никой никога не може да разбере неговите намерения и неговите подходи, но те са винаги чисти. Дори и да се молят учениците, не могат да разберат, защото той живее в Нищото.

9. В Нищото няма корени и плодове, няма развитие. Има само Божествено проявление и има само едно велико и древно Сияние, Вечно Сияние, което е наречено в Кабала “Зохар”.

10. В Нищото не може да живее никакво Слово, защото Словото не е достойно за този съкровен свят в Тайната на Живота. В Нищото няма никакво Слово, включително и Божие, защото няма такова Слово, което да е достойно за съкровената Тайна на Живота. Няма такова Слово, което да опише Върховното Нищо. Думата “Аум” е само едно плахо приближаване, но тя не може да опише. Затова Посветените в седмата степен се отказват и от “Аум” – до такава степен се сливат с Тайната на Живота (има такива примери с кабалисти), тотално сливане със Светлината и никога завръщане обратно. Но има такива, които избират да се върнат, за да помагат. Така или иначе и двата вида Посветени са в много дълбока степен. И от Светлината също може да се помага по някои начини, но не всички Посветени избират да помагат чрез Светлина. Това е друг въпрос.
 


Видео

Отзиви

Все още няма отзиви

Бъдете първия, който да оцени "Афоризми за Нищото - Елеазар Хараш"


Напишете отзив!

Изберете звезда, за да оцените "Афоризми за Нищото - Елеазар Хараш"


Създайте отзив