Слънчево възпитание – Ритъм; Работа с елементите Огън, Въздух, Вода и Земя

Код на продукта:   В наличност

12.00 лв.

Крайна цена с ДДС


- +
Поръчай Поръчай Изпрати запитване Добави в любими


Безплатна доставка

Безплатна доставка

за книги над 100 лв.
Бърза обработка

Бърза обработка

на поръчките
Книги с кауза

Книги с кауза

Даряваме част от приходите
Доставките се извършват със Speedy до офис или адрес на получателя.

Книгите се доставят в срок от 1 до 3 дни.

Можете да платите чрез наложен платеж, MyPOS или по банков път.
 
Книга с практически идеи за малки и големи.

Всеки ден, всеки час, всяка минута може да се използва за правене на добро. Но, както за всяко растение има повече или по-малко подходящо време да бъде посято, така и при възпитанието на децата има специални моменти, които са по-благоприятни за формирането на определени дарби, способности и качества. Вярваме, че най-добрият възпитател за човека е природата, а ритъмът е част от нея.

В тази книга ще откриете как природният ритъм може да бъде елемент от възпитанието и образованието. Ще разберете как работим с дните на седмицата и с елементите Огън, Въздух, Вода и Земя, ще можете да опитате много конкретни упражнения и да видите описания на проведени занимания по теми от учебната програма за предучилищна възраст.

----

Представяме Ви една програма за работа през цялата седмица, ритмичен модел, който е изпитан в дългогодишната ни практика. Той е основан върху идеята, че всеки ден е свързан с планета, цвят, тон, дейности, с органи и системи от човешкото тяло, храни, метали, минерали – т.е. дните имат свое лице. Когато знаем това и го използваме разумно, с по-малък разход на енергия ще постигаме по-голям резултат. Това е принцип, чрез който природата работи.
Най-лесният начин да Ви запознаем със спецификата на дните от седмицата е чрез два инструмента, които използваме – Слънчево колело и Таблица на съответствията. Вярваме, че всеки от Вас би открил в таблицата елементи, които са му по-близки и с които да работи. Ние ще споделим някои от възможните посоки на мислене и приложение.
За да разясним как действа на практика ритмичният модел, ще разгледаме възможностите на деня понеделник.

Понеделник е свързан с енергията на Луната, със зеления цвят, среброто, чистенето, въображението, грижата, числото две. Търсим за какви дейности е подходящ той – за чистене, подреждане, грижа за цветята, поливане и посаждане, работа с въображението и мечтите. Активни, т.е. по-въздействащи и по-лесни за възприемане в този ден, са темите, свързани с Луната, майката, среброто, водата, грижата за животни и растения, здравето и лечението, храненето и т.н.
Децата развиват първо предметно мислене, след това минават към образно и последно достигат до идейно или абстрактно мислене. Затова в периода до седемгодишна възраст е добре да работят първо с реални предмети.

Да вземем за пример темата за чистотата. Можем да включим в занимание почистване на масички, измиване на кукли, подреждане и пр. Работим с външния, т.нар. обективен свят (предмети, процеси, образи, явления), но знаем, че това, което правим отвън, има отглас и в нашия вътрешен свят. Ако не потърсим тази връзка, то тогава всички действия и задачи остават на механично ниво. След като сме почистили стаята, ще влезем в сърцето си, в ума, в тялото – и там има какво да почистим. Можем да направим различни упражнения в тази посока, например Упражнение за чистота.
А как да „влезем“ в света на мислите и чувствата? Единият начин е косвен – чрез аналогиите и символите. Чрез това, което държим в съзнанието си като родители и учители, докато взаимодействаме с децата, ние работим върху сърцата и умовете им. Например водата се явява символ на света на чувствата у човека. Следователно, когато целим да въздействаме върху чувствата, можем да включим водата под някаква форма. Да събираме дъждовни капки, да рисуваме с водни бои, да размразяваме ледени форми, да поливаме цветя, да мием… – вариантите са много. Но е нужно в нас да е жива тази идея, този смисъл, докато детето използва водата. Иначе заниманието си остава само механично и полезността от гледна точка на вътрешния живот е малка.

От друга страна, в процеса на самовъзпитание ние пряко работим върху чувствата и мислите си. Почистваме и подреждаме сърцето или ума си, освобождаваме се от тежки чувства и мрачни, неконструктивни мисли, посаждаме вътре в нас идея, цел, намерение.

В понеделник също така можем да мислим (да проучваме, размишляваме, медитираме) за среброто – какво е предназначението му, за какво може да се използва, къде може да се открие в природата, как се добива. Сребро има и в тялото ни, и в космоса, но в различни количества. Целта не е да разрешим проблем или да изчерпим темата. Това е само упражнение, за да влезем във връзка с този елемент, да се свържем с неговите
качества (например това, че не се окислява, че е най-добър проводник на електричеството и топлината, че унищожава болестотворните микроорганизми и т.н.).

Във всяка тема, свързана с деня, можем да намерим както лично, човешко, така и глобално измерение. Тъй като избрахме за пример чистотата, продължаваме с нея. Тя започва от нашето тяло, дома ни, ежедневието, но се простира и до мястото, на което живеем, градината, улицата, парка, който посещаваме, реките, планините, цялата ни държава. След което стигаме до нашата планета и замърсяването, което е световен проблем и е достигнало дори и до космическото пространство.

Според възрастта на децата можем да търсим начини, чрез които да им бъде представена всяка тема. Задължително е да бъдат запознати с научните измерения и открития (което подхранва Ума), но също толкова важно е темите, които разглеждаме, да ги докоснат вътрешно (т.е. да работим и със Сърцето). След като сме почистили нещо с малките деца (кукли, масички, стая…) можем да ги запитаме: „Харесва ли ви как почистихме стаята?

(Как измихме куклите, количките, играчките?)“ Почти всички от децата биха отговорили утвърдително. Тогава ние можем да кажем: „Както почистваме стаята (или куклите, играчките), така трябва да чистим и сърцето си (ума, тялото). С по-големите деца можем да търсим начини за разрешаване на конкретни проблеми (например как да изчистим училищния двор, парка…), но отново да свързваме всяко външно действие със сърцето и ума.
Сега накратко ще погледнем към следващите дни от седмицата.

Вторник е свързан с планетата Марс, червения цвят, желязото, побеждаването, числото 9 и т.н. Това е ден за активна физическа работа. Подходящ е за усилен труд, за спорт и физически натоварвания, за преодоляване на препятствия, за каляване на волята и силата, за проправяне на нови идеи и пътища. Също и за дейности, в които има нужда да повтаряме и да се упражняваме (за вторника българите казват „вторник-повторник“).
Във вторник насочваме мислите си към желязото – как се добива, какви качества носи, каква е функцията му в организма, откъде можем да си го набавяме.

Битките и победите могат да бъдат не само външни, а и вътрешни – да се справим с някой лош навик, да победим негативно чувство, да превъзмогнем своя грешка, слабост, порок, страх. Денят е подходящ да работим за трансформирането на нисшето в нас, да сложим ред и порядък във вътрешния си свят, да изградим устойчиви чувства и мисли…

Сряда свързваме с планетата Меркурий, жълтия цвят, живака, числото 5 и т.н. Този ден е подходящ за интелектуални занимания – да развиваме качествата и способностите на ума си. При децата това най-често се реализира чрез външни действия – игри, задачи, гатанки, приказки и др. Съществуват и други методи (вътрешни) – концентрация, визуализация, медитация, съзерцание, молитва, които са подходящи за самовъзпитанието на учителя или родителя. Задачите и дейностите, които планираме и използваме, е добре да включват развиване на когнитивните умения: концентрация, памет, способност за превключване на дейности, наблюдателност, съобразителност и разумност. Препоръчва се активно учене, денят е благоприятен за математика, за работа с езика – роден или чужд, за усвояване на граматически конструкции, за проучване и събиране на информация. Също така е подходящ ден за развиване на фината моторика, за конструиране, сглобяване, изобретателност, предприемачество. В известен смисъл е удачен за механични дейности, за работа с механични елементи.

Възпитанието е непрекъснат процес. Работата според характеристиката на всеки от дните може да съпътства целия живот на човека и да бъде полезна за него и близките му. При това обаче е важно да няма сляпо следване и механично повтаряне на „формули“, а разумност при използването на модела. Ако трябва да почистим нещо, да полеем едно цвете или имаме възможност да посадим дръвче, не е нужно да чакаме на всяка цена съответния ден. Както казахме в началото, всеки ден е подходящ за правене на добро. Този инструмент дава идея, насока, но животът все пак е по-голям и иска от нас да бъдем будни, съобразителни и разумни.


Отзиви

Все още няма отзиви

Бъдете първия, който да оцени "Слънчево възпитание – Ритъм; Работа с елементите Огън, Въздух, Вода и Земя"


Напишете отзив!

Изберете звезда, за да оцените "Слънчево възпитание – Ритъм; Работа с елементите Огън, Въздух, Вода и Земя"


Създайте отзив